Voor elk wat wils.

Spreuken.

Als de R weer is in de maand, is het weer niet altijd meegaand.

Als het in oktober dondert, komt er een kwakkelwinter.

Blinkt oktober in het zonnegoud, de winter volgt snel en koud.

Brengt oktober veel vorst en wind, zo zijn januari en februari zeer mild.

Een koude oktober, een zachte nieuwjaarsmaand.

Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn.


Mop van de week.

18 bier.

“Mag ik 18 bier?”, vraagt Arend als hij na zijn verhuizing naar Antwerpen voor het eerst de kroeg op de hoek bezoekt.

“Maar je bent toch alleen?”, vraagt de barkeeper. “Dat wel”, zegt Arend. “Maar op dat bordje staat: “Onder de 18 wordt niet getapt.”

Niet thuis.

Een man die belt naar de familie Hoekstra krijgt een jong meisje aan de lijn: “Hallo?” “Kan ik je vader of moeder spreken?”

“Die zijn er niet meneer”

“Is er dan iemand anders thuis?”

“Mijn zus, meneer.”  “Mag ik die dan even aan de lijn?” Na enige tijd is het  meisje terug: “Sorry ,meneer, ik krijg haar niet uit de wieg.”

Vrijdag de dertiende.

“Je zult zien dat het een ongeluksjaar wordt,” zegt Gerrit tegen zijn vrouw Mien. “Nieuwjaarsdag is immers op een vrijdag gevallen.”

“Ja,” zegt Mien, “wat zal het dan een ongelukkig jaar worden als Nieuwjaarsdag op de dertiende valt.”

Van horen zeggen……..

De dokter waarschuwt Frits: “Het is bij jou allemaal te veel Wein, Weib und Gesang, je moet je echt gaan matigen.”

De volgende dag bedankt Frits voor het kerkkoor!!!

Kledingwinkel.

Dirk en Patrick staan in een kledingwinkel. Dirk koopt zeven onderbroeken. Vraagt Patrick: “Waarom zeven, Dirk?”

Nou voor elke dag van de week één natuurlijk. Maandag, dinsdag, woensdag enz. Maar waarom koop jij er eigenlijk 12?”

Waarop Patrick antwoordt: “Januari, februari, maart……..”

Ernstig auto-ongeluk.

Een man die na een zwaar auto-ongeluk in het ziekenhuis ligt, drukt in paniek op de rode knop naast zijn bed, omdat zijn buurman ligt te rochelen.

De zuster komt aangesneld en hij zegt: “Zuster moet die man naast mij niet naar de dodenkamer?” Waarop de zuster zegt: “Geen zorgen, daar ligt hij al.”

Muizenissen.

Er lopen twee muizen door het weiland. Plotseling vliegt er een vleermuis over. Zegt de ene muis tegen de andere: “Kijk, dat is mijn neef. Die is bij de luchtmacht.”

Rollen.

Als Anita en Patricia elkaar na jaren weer tegenkomen, vraagt Anita: “Goh, Patries, wat doe jij tegenwoordig?” 

“Ik verdeel de rollen in het theater”, antwoordt Patricia. “Zo, dat is een moeilijke en verantwoordelijke baan, zeg.” 

“Valt wel mee, hoor. Gewoon één rol per toilet”.

In het ziekenhuis.

Zuster Claudia loopt tegen tien uur de afdeling op en vraagt aan mevrouw de Vries: “Heeft u al ontlasting gehad?”

Mevrouw  de Vries kijkt verbaasd op en zegt: “Nee, alleen nog maar ontbijt.”

Nuchter.

Een matroos roept in paniek naar de gezagvoerder: “Kapitein, het schip lekt!”

Deze antwoordt: “Zet er maar een emmer onder en ga door met je werk.”

Even geduld.

“Je oom is dus gestorven?”, vraagt Willy meelevend aan Aad.

Aad:”Ja drie dagen geleden.” Willy weer:”En is hij tot het einde toe bij zijn volle verstand gebleven?” “Dat weten we nog niet”, zegt Aad. “Zijn testament wordt morgen pas geopend.”

Ober.

Een ober die op de operatietafel ligt voor een spoedoperatie, ziet tot zijn voldoening dat de chirurg een vaste gast in zijn restaurant is. 

“Helpt u mij a.u.b.?”, vraagt hij de arts. Die kijkt hem arrogant aan en zegt: “Het spijt me. Dit is helaas mijn tafel niet. Mijn collega komt zo bij u.”

Springplank.

Een man staat in het zwembad op de vijf-meter toren. Van onder roept de badmeester: “Voorzichtig, niet springen! Er zit nog geen water in. Daarop antwoordt de man: Geeft niets, ik kan toch niet zwemmen.”

Frans.

Leraar tegen Kees: “Ken je frans?” Kees:” Ja, hij is mijn neef.” Ik bedoel: Spreek je Frans?” “Jazeker, ik ga regelmatig bij hem langs.” “Nee, dat bedoel ik ook niet……..Versta je frans?” Natuurlijk versta ik hem. Hij spreekt gewoon nederlands.”

In de dierentuin.

Diederik keek met zijn vader in de dierentuin naar de gorilla’s en fluistert:”Kijk die ene is net oma!” Dat moet je niet zeggen, Diederik,” zegt zijn vader. “Dat is namelijk een belediging.” Waarop Diederik zegt :”Hoezo, die aap kan me toch niet horen.”

Onkundig.

“Moet je horen, het belastingkantoor wordt opgeheven.” “Wat vertel je me nou?” “Ik heb een dwangbevel gekregen en daarin staat zwart op wit: Laatste aanmaning. “

 

Dakloze.

Op een mooie zomerdag rijdt oma met haar kleinzoon van vijf in een autostoeltje achterin. Wanneer ze worden ingehaald door een sportief ogende heer in een peperdure cabrio, klinkt er een ernstige vraag vanaf de achterbank:  “Oma, die auto daar is dat nou een dakloze?”

Terechtwijzing.

Ellen, de dokters assistente staart in gedachten verdiept uit het raam. “Wat doe jij eigenlijk zondags?” ,vraagt de huisarts. “Niets”, glimlacht Ellen. “Mag ik je erop opmerkzaam maken, dat het vandaag geen zondag is”.

 

 


Meer vogels in uw eigen tuin.

Met de 4 V’S heb je in no time een vogelparadijs in je eigen tuin.

Voortplanting.

Vogels hebben geschikte plekken nodig om te nestelen. Zij die zelf een nest bouwen doen dit het liefst in dichte struiken of bomen. Voor holenbroeders is de nestkast een oplossing. Deze kan ook dienen als schuilplek.

Veiligheid.

Plekken waar vogels bij onraad snel naartoe kunnen vluchten. Dichte doornachtige struiken zijn hiervoor het meest geschikt.

Variatie.

Bomen, verschillende soorten struiken, hoge en lage planten bieden een goede basis. Een tuinopbouw met elementen als een vijver, stapelmuurtje, pergola, composthoop, verhoogt de natuurwaarde nog eens extra.

Voedsel.

Met een (klein) gazon, een vijver, beplanting en het juiste onderhoud krijg je wormen, rupsen, zaden, vruchten en bessen in overvloed. Vogels vinden in Nederland steeds minder natuurlijk voedsel. Help ze door ze bij te voeren.